Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ταξίδι στη Σύρο!


Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων και ήταν πρωτεύουσα του ομώνυμου Νομού, ενώ τώρα είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου

Η Σύρος βρίσκεται στο κεντρικό σημείο των Κυκλάδων.

Σήμερα η Σύρος εμφανίζεται ιδιαίτερα αναπτυγμένη οικονομικά, ανάπτυξη που στηρίζεται σε πολλές διαφορετικές πηγές. 


Καθοριστικά συμβάλλουν ο τουρισμός, η λειτουργία του ναυπηγείου, η υψηλή πλέον αγροτική παραγωγή, η παρουσία πολλών δημόσιων υπηρεσιών και η λειτουργία του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επίσης η Σύρος είναι έδρα και του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου, το οποίο έχει στην κατά τόπον αρμοδιότητά του όλο το Νομό Κυκλάδων καθώς και το γειτονικό Νομό Σάμου.


Το πιο φημισμένο προϊόν που παράγεται στο νησί είναι το συριανό λουκούμι.


Το έτερο συριανό προϊόν των λουκουμοποιών είναι η χαλβαδόπιτα που παρασκευάζεται από θυμαρίσιο συριανό μέλι και φρεσκοψημένο αμύγδαλο.


Στο νησί παρασκευάζεται επίσης και ντόπιο λουκάνικο το οποίο περιέχει μάραθο.
 Επίσης, το τυρί "Σαν Μιχάλη" το οποίο παρασκευάζεται από ντόπιο γάλα ζώων που βόσκουν στην περιοχή του Άη Μιχάλη.



Χαρακτηριστική είναι η αρμονική συνύπαρξη Καθολικών και Ορθοδόξων στο νησί, με τους μεικτούς γάμους να είναι συχνό φαινόμενο και τον κλήρο να συμμετέχει από κοινού σε φιλανθρωπικές δράσεις. 


Στη Σύρο, όπως και σε όλη την Ελλάδα, οι δύο εκκλησίες γιορτάζουν την ίδια ημέρα το Πάσχα (κατά την ορθόδοξη ημερομηνία).


 Στο νησί βρίσκονται αρκετοί σημαντικοί ναοί, όπως η Μεταμόρφωση του Σωτήρος(εκεί βρίσκεται η μητρόπολη), η Κοίμηση της Θεοτόκου (που περιέχει έργο του ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου), ο Άγιος Νικόλαος (πολιούχος της Ερμούπολης), η Ανάσταση, κ.ά.





Υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός καθολικών ναών και ξωκκλησιών σε όλες τις περιοχές του νησιού. 


Η πρωτεύουσα Ερμούπολη βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού.


Η ζωή στην Ερμούπολη παραμένει ζωντανή καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα και ελάχιστα είναι τα καταστήματα που μένουν ανοιχτά μόνο για την καλοκαιρινή περίοδο.





Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης είναι πλέον ο μοναδικός δήμος του νησιού. Στεγάζεται στο δημαρχείο Ερμούπολης, σ' ένα κτίριο τριώροφο στη πρόσοψη και διώροφο στην πίσω πλευρά με πλούσια αρχιτεκτονική διακόσμηση το οποίο βρίσκεται στην Πλατεία Μιαούλη και ανεγέρθηκε με σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ε. Τσίλλερ στα τέλη του 19ου αιώνα.


















Η Σύρος διαθέτει υπέροχα παραλιακά χωριουδάκια!


Ενα από αυτά ο Μέγας Γιαλός που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού.


Το χωριό διαθέτει μία μεγάλη παραλία αλλά και κάποιες μικρότερες. 


Δίπλα στην παραλία βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, ενώ στην απέναντι πλευρά του όρμου βρίσκεται το παλιό εξωκλήσι της Αγίας Θέκλας. Στην κορυφή του λόφου πάνω από τον οικισμό, υπάρχει ένα ακόμα ξωκλήσι, αυτό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. 





Στην περιοχή λειτουργούν ξενοδοχεία, εστιατόρια, ενώ έχει χτιστεί και μεγάλος αριθμός εξοχικών κατοικιών.




Οι πληροφoρίες είναι από τη  wikipedia,
Οι φωτογραφίες είναι δικές μου!

TRANSLATE!